laatst gereden ritjes

Zateroute
Score 8
 
> Afstand: 64 km
> Situering : West-Vlaanderen / Westhoek
> Startplaats : Havenheul te Nieupoort aan KNP 82, parkeerplaats vlakbij
> Bron : eigen ontwerp, op basis van de fietsknooppuntennetwerk
> PDF :
> GPS-track :
> Type :

Knooppuntenroute :
82-67-8-9-12-13-19-18-53-31-32-34-31-29-12-28-57-69-6-75-74-49-48-3-38-35-22-7-67-82

> Parcours : vlak / 100 % verhard
> Quotatie :

8 = mooie rit in de rustige Westhoek

> Omschrijving :

Eerst zinnens om de route 'Dans les pas de St.Winoc' te gaan rijden met vertrek in Esquelbecq (N-FR) maar omdat ik geen routekaart had dan toch maar in België gebleven.

Gezien het traject langs twee spoorwegzates loopt lag de naam van de route dan ook voor de hand... en neen, ik was geen 't' vergeten in de routenaam ;o)

Vertrekken doen we aan KNP 82, de auto parkeren kan je vlakbij.
De eerste kms lopen naast de promenade en havenheul om dan via de vismijn en het sluizenkomplex 'de Ganzepoot' en monument van Koning Albert I in Nieuwpoort naar de Brugse vaart te rijden.
Na enkele kms naast het water rijd je via een fietsbrug de vaart over, hier zit je al op de spoorwegzate Oostende-Armentieres (Fr), die nu de naam 'de Groene 62' draagt.
Deze volg je een 6-tal kms tot aan het oude station van Moere.
Daar ruil je de verharde & autoloze grindweg om binnendoor via Ichtegem, Koekelare, Kortekeer naar Diksmuide te rijden.
Diksmuide staat bekend als de Boterstad, verwijzende naar de bloeiende zuivelhandel die eeuwenlang één van de belangrijkste welvaartspijlers van de stad was. De stad is echter het bekendst van de Eerste Wereldoorlog, waarbij ze het hard te verduren had aan het IJzerfront. Een restant uit deze periode is de beruchte Dodengang, één van de gevaarlijkste stellingen van het Belgisch leger. De IJzertoren die na de oorlog werd opgetrokken is zowel een vredesmonument als een ereteken voor de Vlaamse soldaten die in de frontstreek het leven lieten. Deze stad ligt aan de Ijzer en de Handzamevaart.

Achter de IJzertoren nemen we de het tracé van de oude spoorlijn nr. 74, van Diskmuide naar Nieuwpoort, een aftakking van de lijn De Panne - Gent.
Deze 13 km lange verharde autoloze kiezelweg draagt de naam 'Frontzate'.
Hier kan je, naast enkele overgebleven bunkers, genieten van polderzichten... wel oppassen van de loslopende schapen die ook eigen zijn aan dit fiets- en wandelpad.
Aan het einde van de Frontzate fiets je langs de rand van Nieuwpoort stad om dan uiteindelijk terug aan de vertrekplaats aan te komen.


.

> Opmerking :
> Foto's :