laatst gereden ritjes

Vaartenroute
Score 10
 
> Afstand: 48 km
> Situering : West-Vlaanderen / Westhoek
> Startplaats : Monument Koning Albert te Nieuwpoort
> Bron :

www.fietsroute.org
www.deleukefietser.be

> PDF :
> GPS-track :
> Type : Knooppuntenroute
> Parcours : vlak / 85% verhard
> Quotatie :

10 = prachtige parcours in rustige streek, De helft van de rit loopt over verkeersvrije baantjes

> Omschrijving :

De Vaartenroute is een topper van formaat geworden, een route die ik iedereen dik kan aanbevelen. De route die 48km lang is heeft niet minder dan 24km autovrije fietspaden.
Het monument van Koning Albert de 1é in Nieuwpoort is de ideale startplaats om deze route aan te vangen, van hieruit fietst men naar de sluizen waar we aan knooppunt 9 de route aanvangen.
We fietsen volledig rond de sluizen en zien het water met duizenden liters door de sluizen vloeien richting zee, de hevige regenval van de voorbije dagen die West Vlaanderen onder water heeft gezet is daar de oorzaak van. Aan knooppunt 8 fietsen we linksaf langs de Noordvaart tot aan de Frontzate.
De Frontzate is een oude spoorwegbedding die omgetoverd is tot fietspad en waar het heerlijk fietsen is. Aan knooppunt 7 fietsen we die Frontzate op die we volgen tot Pervijze.
Wanneer we Pervijze verlaten slingert de route zich via onverharde fietswegen en via zeer rustige wegen door de Westhoek. Kleine heerlijke dorpjes zoals Lampernisse, Egewaartskapelle en Avekapelle komen aan de orde, wie graag Zoutenaaie even wil aandoen kan gerust van knooppunt 17 naar 33 (500m) fietsen om daarna terug naar 17 te fietsen en de route verder te volgen.
Tussen knooppunt 18 en 21 moeten we even een grote baan dwarsen, aan dit punt moeten we even van de fiets om trappen op en af te doen. Net voorbij dit punt komen we langs het kanaal aan een schitterend huis die vele jaren gegeerd was door amateur-fotografen.
Booitshoeke is weerom een van de prachtige kleine dorpjes waar men doorfietst. We fietsen voorbij enkele heerlijke terrasjes en komen zo terecht in Steenkerke.
De dorpskern van Willem Vermandere zelf doen we niet aan, maar hier kan men makkelijk even de route verlaten en tot het centrum fietsen, intussen zijn we aan ons laatste stukje onverhard fietspad toe. Niet treuren, we hebben nog schitterende dingen voor de boeg, en dit duurt niet zo lang ook, bij het oversteken van de Lovaart fietsen we rechtsaf richting Veurne op een vrijliggend verhard fietspad tot we Veurne bereiken.
In Veurne brengt de route ons naar het volgende kanaal, we volgen dit kanaal nu tot in Nieuwpoort, net voorbij Wulpen gaat het jaagpad over in een vrijliggend fietspad waar schapen langs grazen, dit pad draagt dan ook de naam Schapenwegel.
In Nieuwpoort aan knooppunt 7 gaat de route linksaf langs een fietspad tot we knooppunt 67 bereiken, hier fietsen we rechtsaf en fietsen voorbij de Vismijn die we aan onze linkerzijde zien, rechts zien we de vele viswinkels die Nieuwpoort rijk is.
Aangekomen aan knooppunt 8 fietsen we weerom rond de sluizen tot aan het monument waar we enkel uren voordien vertrokken zijn.


Met dank aan 'leukefietser' Luc.


Gevolgde knooppunten : 9 - 8 - 7 - 22 - 35 - 34 - 46 - 31 - 32 - 16 - 15 - 17 - 18 - 21 - 20 - 19 - 73 - 72 - 14 - 4 - 68 - 5 - 6 - 7 - 67 - 8 - 9

> Opmerking :
> Foto's :