laatst gereden ritjes

Schreveroute
Score 9,5
 
> Afstand: 46 km
> Situering : West-Vlaanderen / Westhoek
> Startplaats : aan de kerk van Reningelst
> Bron : www.fietsroute.org
www.deleukefietser.be
> PDF :
> GPS-track :
> Type : Themaroute
> Parcours : vlak / 85% verhard
> Quotatie : 9,5 = zeer rustig maar glooiend parcours met enkele kuitenbijtertjes. Het traject brengt je langs tal van mooie plekjes. Ook het stukje in Frankrijk geeft je even het gevoel in het buitenland te vertoeven :o) . > Een aanrader voor wie niet schuw is van een onvlakke route... !
> Omschrijving :

Deze grensoverschrijdende fietsroute (46 km) verkent een uniek landschap aan beide zijden van de "Schreve" zoals hier de Frans-Belgische grens heet. Ooit was dit één Vlaanderen, tot de historische Slag aan de Peenebeek in 1677 het onder twee mogendheden verdeelde. Vertrekkend vanuit Reningelst, toegangspoort tot het Heuvelland, fietsen we doorheen een heuvellandschap via stille wegen richting de Rode Berg. Boven op deze 'berg' hebt u een grandioos zicht over de Frans en Vlaamse heuvelstreek.

Hier dwarsen we de grens voor een verkenning van het Frans-Vlaamse Houtland : een glooiend landschap, afgezoomd met hagen, waar landelijke rust heerst in intimistische dorpjes die ooit de luister van het graafschap Vlaanderen uitmaakten. In Berthen, Boeschepe en Godewaersvelde leeft de Vlaamse oorsprong voort in opschriften aan herbergen en veldkapelletjes; op grafzerken staan typische Vlaamse familienamen gebeiteld.

Voorbij het kunst- en brouwersdorp Watou signaleren hopvelden de nabijheid van Poperinge, beslist een ommetje waard omwille van zijn rijk historisch erfgoed. Doorheen een rustgevend landschap, op en over de grens, bereiken we tenslotte opnieuw Reningelst.

> Opmerking :
> Foto's :