laatst gereden ritjes

Mijnwerkerspadroute
Score 8,5
 
> Afstand: 45 km
> Situering : Oost-Vlaanderen / Vlaamse Ardennen
> Startplaats : marktplein van Sint-Lievens-Houtem tss knp 17 en 21 (opgelet: markt op zaterdagNM)
> Bron : eigen ontwerp, op basis van de fietsknooppuntennetwerk
> PDF :
> GPS-track :
> Type : Knooppuntenroute : 21-27-32-33-31-30-29-28-24-23-89-90-15-11-14-20-22-25-18-17-21
> Parcours : glooiend / 95 % verhard
> Quotatie :

8,5 = heel mooie rit met frequent een bergopje. Loopt naast het mijnwerkerspad ook op de autovrije 'Trambaan' tss. St.-L.-Houtem en Herzele & Herzele en St.-L.-Esse

> Omschrijving :

deze rit laat je kennis maken met het lagere deel van de Vlaamse Ardennen en draagt een vleugje geschiedenis met zich mee.

Je fiets onder andere over autovrije...
> 'Trambaan 1910' tussen Houtem en Herzele


> 'Tramzate' tussen Herzele en Sint-Lievens-Esse met op het einde taverne-restaurant de tramstatie als ideale tussenstop...

> Het Mijnwerkerspad is het verharde gedeelte van de vroegere spoorlijn Zottegem - Brakel - Elzele (Ellezelles), welke deel uitmaakte van de lijn 82 (Aalst - Elzele). De spoorlijn werd in 1963 afgeschaft. Tot dan bracht het "Fosttreintje" mijnwerkers van Zottegem en omstreken, naar de Borinage (Henegouwse steenkoolmijnen). Vandaar de naam Mijnwerkerspad.

Sinds 1978 werd een gedeelte (van de Slijpstraat te Sint-Goriks-Oudenhove tot Opbrakel) als recreatieve weg ter beschikking gesteld van wandelaars en fietsers.

Een getuige van dit spoorwegverleden is de koebrug op deze foto. Toen de spoorweg nog in gebruik was, konden de boeren hun vee over de brug naar de weiden brengen.

Dus zeker de moeite om via deze route de mooiste plekjes in de 4hoek Sint-Lievens-Houtem ~ Herzele ~ Brakel ~ Zottegem te verkennen.

> Opmerking :
> Foto's :