laatst gereden ritjes

Kanaal Brussel-Charleroi
Score 8,5
 
> Afstand: 64 km
> Situering : Vlaams-Brabant / Henegouwen
> Startplaats : parkeerplaats aan het station van Halle
> Bron : eigen ontwerp
> PDF :
> GPS-track :
> Type :

/

> Parcours : quasi vlak / 95 % verhard
> Quotatie :

8,5 = mooie rit langs het verkeersvrije jaagpad van het kanaal Brussel-Charleroi

> Omschrijving :

Ik wou al lang eens het kanaal Brussel-Charleroi verkennen en zocht naar een passend ritje. Maar gezien Henegouwen geen knooppuntennetwerk heeft, ik geen GPS en er ook geen thematochten in de buurt zijn, kon ik niet anders dan het water te volgen heen & terug. Na de wagen te hebben geparkeerd vlakbij het station van Halle nam ik de fietsroute links van het kanaal. In Ronquières ben je verplicht de grote weg richting Feluy te nemen, of een waterbak van het hellend vlak ;o) Enkele kms langs de N534 (Route Baccara) en dan opnieuw een fiets-only baantje naast het kanaal. Even voor Seneffe rijd je de E19 onder. Verder passeer je een kleine jachthaven en net voor de brug in Culots, op 32 km, besluit ik om rechtsomkeer te maken. Het eerste deel langs dezelfde weg om op het einde van het fietspad links de brug over te steken en via een steile korte afdaling langs de andere kant van het kanaal te belanden. Deze onverharde weg brengt u bovenop het complex van het hellend vlak van Ronquières. Alhoewel ik het gevoel heb dat dit platform niet voor onbevoegden is, geniet ik van het spectaculair uitzicht. De enige uitweg, en zeker niet de legaalste ;-) is een tunnel die me vlak naast de kabelbaan brengt... opnieuw 'uitzonderlijk diensten' :o( Maar gezien dit volgens mij de enige uitweg is laat ik me bollen om op het einde mijn fiets over een slagboom te tillen... dus niet echt koosjer ;o))

Enfin, af & toe mag je eens iets onwettigs doen niewaar ;o)
Eens helemaal beneden kom ik terecht in een 'Citroën Jumble', waar alle oude modelletjes keurig naast elkaar tentoongesteld staan.
Eindeloos was de sliert 2cv en aanverwanten, in schril contrast met de zeer beperkte hoeveelheid aan CX’en, een 8 tal zeer mooie SM’s, een hoop Tractions Avant, een drietal Panhards, een tiental BX (waaronder GTi, Sport ect) en een 40 tal DS’en. Mooie verzameling!
Ik leg enkele oldtimers vast op de gevoelige plaat en laat het domein achter mij en begeef me opnieuw op het linker fietspad naast het kanaal.
Dit volg ik tot in Halle maar krijg thv. Tubeke nog een ware zondvloed over mij heen.... het water stond letterlijk in mijn schoenen :o(
Desalniettemin keek ik met veel voeldoening terug op mijn 64km lange fietstochtje...

> Opmerking :
> Foto's :