laatst gereden ritjes

Aspergeroute
Score 8,5
 
> Afstand: 46 km
> Situering : Antwerpen / Scheldeland
> Startplaats : Streekmuseum De Zilverreiger in Weert (Bornem)
> Bron :

www.fietsroute.org
www.deleukefietser.be

> PDF :
> GPS-track :
> Type : Themaroute
> Parcours : Vlak / 100% verhard
> Quotatie : 8,5 = zeer rustig en vlak parcours met mooie bezienswaardigheden. Mooie autovrije stukken langs oa. de schelde en een spoorweg.
> Omschrijving : De eetbare asperges was reeds een gewaardeerde vrucht bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. In onze streken werd deze wortelstokspruit reeds geteeld in de Middeleeuwen.
In Klein-Brabant (het zuidwestelijk deel van de provincie Antwerpen) deed zij omstreeks 1885 haar intrede en dit in navolging van de Brabantse Kempen. Asperges worden in grondbermen geteeld om te voorkomen dat de vlezige witte spruiten of loten groen worden.
Deze loten worden geoogst juist voor ze het grondoppervlak doorbreken.
Men merkt het omhoog komen ervan aan kleine barstjes in de aarde. Al is de aspergeteelt hier op zijn retour toch kun je in elk restaurant nog genieten van deze heerlijke groente.

Deze bewegwijzerde fietslus door het volledig vlakke rivierenland leidt langs de drie gemeenten die Klein-Brabant uitmaken: Bornem, Puurs en Sint-Amands. Met hun deelgemeenten en gehuchten: Hingene, Wintam, Eikevliet, Ruisbroek, Sauvegarde, Kalfort, Liezele, Lippelo, Oppuurs, en Weert.
.

> Opmerking :
> Foto's :