laatst gereden ritjes

Langs de oevers van de Yser (FR)
Score 8,5
 
> Afstand: 99 km
> Situering : Frans-Vlaanderen
> Startplaats : aan de kerk van Oost-Cappel, net over de FR-grens
> Bron : www.tourisme-nord.fr/nl
> PDF :
> GPS-track : van de samengevoegde ritten, de aparte routes kan je lager downloaden
> Type :

thematocht

> Parcours : quasi vlak met 1 kleine kuitenbijter / 1km onverhard
> Quotatie :

8,5 = heel mooi, afwisselend en vlak parcours

> Omschrijving :

Tijdens ons weekendje aan zee heb ik mijn grens eens letterlijk verlegd en ben ik op Franse bodem gaan fietsen…

VOORBEREIDING
Fietsmakker Koen bezorgde me deze link.
En daar de keuze gemaakt om de routes ‘Langs de oevers van de IJzer’ te rijden.
Zoals je hieronder kan zien werden er 3 routes uitgestippeld, nl.
- Langs de oevers van de IJzer No 1 | start in Herzeele | lengte: 30 km
- Langs de oevers van de IJzer No 2 | start in Wormhout | lengte: 35.7 km
- Langs de oevers van de IJzer No 3 | start in Bollezeele | lengte: 40 km

Deze routes zijn goed bepijld maar ik wou toch niets aan het toeval overlaten en heb ze 1 voor 1 in GPS formaat gegoten. Hiervoor heb ik me gebaseerd op de pdf-file die van elke route op de site aanwezig is. Het was wel heel wat werk maar hopelijk worden de files van mijn site meermaals gedownload en plukken er nog mensen vruchten van mijn gps-knutselwerk ;-)
GPS-tracks kan je hier onderaan downloaden.

Daarna heb ik de 3 routes samengevoegd tot 1 route van 99 km.

AKTIE
Vanuit Nieuwpoort-Bad naar het dichtste punt van de route, nl. Oost-Cappel (autoritje van +/- 40 minuutjes), Waar ik de wagen naast de kerk heb achtergelaten. De eerste meters zijn op FR grondgebied om enkele honderden meters later de grens over te steken want de route1 is grensoverschrijdend ;-) Na 4-tal kms duiken we opnieuw Frankrijk in en verlaten het niet meer, alleszins niet meer met de fiets. Het traject loopt langs heel rustige en vlakke wegen. Af en toe wordt het wat drukken als je een dorpje doorkruist of een steenweg dwarst. Op de dorpjes na is het volledige traject wat eentonig, ttz. altijd wel heel rustig en vlak (dus prima fietsparcours) maar weinig bezienswaardigheden. In het 3de deel wordt het iets minder vlak en krijg je zowel een stukje onverhard als een echte kuitenbijter voorgeschoteld. Eens boven kan je in Merckeghem. genieten van een mooi panorama over de uitgestrekte Frans-Vlaamse regio. Hieronder het profiel van de rit.
> vergrote afbeelding

Ook al doet de benaming het anders vermoeden, ‘op of langs de oevers van de IJzer’ rijd je nooit, je komt de IJzer zelfs heel weinig tegen… Hieronder kan je de beschrijving per route terugvinden, zoals op de website vermeldt.

> Langs de oevers van de IJzer No 1 | startplaats: Herzeele 30 km
Dit traject loopt door het gedeelte van het IJzerbekken dat vlakbij. België ligt Hier stromen beekjes en kleine riviertjes door velden en weiden naar de IJzer. Het Vlaamse erfgoed (kapelletjes, molen, traditionele woningen, Uvormige boerderijen) is hier alomtegenwoordig. Het landschap biedt hier weinig hoogteverschillen en de route is niet te lang, waardoor deze geschikt is voor occasionele fietsers.
> GPS-bestand > PDF-bestand

> Langs de oevers van de IJzer No 2 | startplaats: Wormhout 35.7 km
Deze route loopt langs valleien en dalletjes van de IJzer, de Peene Becque en de Sale Becque door het typische landschap van het Houtland: bossen en hagen, een restant van het Frans- Vlaamse wallenlandschap. Herzeele, Wormhout en Esquelbecq zijn dorpen die een bezoekje meer dan waard zijn. Deze route is geschikt voor occasionele fietsers.
> GPS-bestand > PDF-bestand

> Langs de oevers van de IJzer No 3 | startplaats: Bollezeele 40 km
Tussen het Frans-Vlaamse kustgebied en het Frans-Vlaamse binnenland loopt het traject langs de voormalige kustdijk. In Merckeghem geeft het uitzicht je een goed beeld van het reliëf. De Vlaamse eigenheid heeft duidelijk zijn stempel gedrukt op de dorpen en landschappen die je doorkruist. Er zijn regelmatig hoogteverschillen al zijn deze niet groot; deze route is dan ook geschikt voor occasionele fietsers. Wees voorzichtig bij het oversteken of het volgen van de RD 928. Je kan deze route ook starten vanaf het treinstation van Esquelbecq.
> GPS-bestand > PDF-bestand

SAMENGEVAT
Het is zeker een aanrader om via 1 of meerdere routes het Frans-Vlaamse binnenland eens te verkennen ! Je zal er zeker genieten en tot rust komen in een streek waar ‘den tijd is stille blijven staan’ ;-)


> Opmerking :

In de 3de route zit een klein stukje onverhard, dus even van de koersfiets lijkt me hier aangewezen

> Foto's :