laatst gereden ritjes

Les vallées de la Semois
Score 9
 
> Afstand: 70 km
> Situering : provincie Namen, pays de la Semois
> Startplaats : aan de kerk van Bellefontaine (Bièvre)
> Bron : www.routeyou.com
> PDF :
> GPS-track : > klik hier <
> Type :

gps-route

> Parcours : 100% verhard maar alles behalve vlak !
> Quotatie :

9 = prachtige rit diep in de Ardennen, een zee van rust, pittoreske dorpjes, ...
>> kortom een aanrader !

> Omschrijving :

Een tip van een collega die een gezinsuitstap naar Vresse-sur-Semois had gedaan en me vol lof de foto’s liet zien. ‘Ook dit is België, ongelofelijk toch !’ was Danny’s commentaar.

VOORBEREIDING
Omdat de beste manier om de streek te verkennen de fiets is, googlede ik ‘Vresse-sur-Semois fietsrit’ en kwam op de routeyou.com website waar ik quasi direct deze rit vond met de aanduiding ‘Aanrader’.

Aantal hoogtemeters (1149hm) op 70 km deed me vermoeden dat het een pittige rit was. Vandaar dat ik het achterwiel uit mijn ‘dirtbike’ (met grotere cassette) voorzien van een semi-slick band in de ‘wegfiets’ heb gestoken, wat achteraf de juiste zet bleek.

1 nadeel aan deze rit is de afstand naar het dichtste punt van de lus, nl. Bellefontaine op zo’n 180 km en 2u rijden van Mere.
Enfin, voor iets moois dien je ook ets over te hebben.

AKTIE
’s Morgens rond 6u30 vertrokken zodat ik voor de ochtendspits de Brusselse ring achter mij kon laten. In Bellefontaine parkeerde ik de auto op de parking van het schooltje in de schaduw van de kerk en op 50m van het traject.

Iets voor 9u op de fiets maar het was maar frisjes en zeker tijdens de lange afdaling richting Vresse… brrr ! Na de afdaling duurde het slechts enkele minuten of mijn temperatuursmeter stond in het rode door de eerste beklimming van de dag.

Na de dorpjes Gros-Fays en Cornimont daal je naar de vallei waar je de Semois enkele kms volgt om opnieuw te gaan klimmen, deze keer richting Rochehaut. Eens boven wacht je een prachtig panorama en zie je het dorpje Frahan omarmd door een meander van de rivier. Rochehaut is ook het meest toeristische dorp op de route, voldoende voorzien van eet- en drankstops. In de plaatselijke kruidenier, bevoorraad ik me van een knabbel en een powerdrankje ;-)

Terug naar beneden om in Poupehan de Semois over te steken en er opnieuw even naast te rijden om de klim richting Corbion aan te vatten. Bovenaan nemen we rechts een grotere weg (de N810, Route du Tambour) die ons even verder de grens met Frankrijk doet oversteken, hier zitten we op 37,3 km = over halfweg :-)
De 5 km op Frans grondgebied zijn tevens ook de eentonigste. Je rijdt er nl. langzaam bergaf op een weg met lange rechte stukken dwars door een bos, dus weinig boeiend… buiten enkele foto’s van de grens signalisatie & het gevoel niet meer in België te zijn.

Terug in het vaderland passeren de dorpjes Sugny en Pussemange de revue. Pussemange ligt opnieuw op de grens FR-BE en doet me zoals Poupehan even aan iets anders denken ;-p

Vandaar is het opnieuw kleiner schakelen om daarna wat te ontspannen tijdens de afdaling naar het pittoreske dorpje Laforet. In Vresse-sur-Semois zien we voor het laatst de rivier en volgen vierhonderd meter hetzelfde traject als deze morgen, weliswaar in tegenovergestelde zin ;-)

Op naar de laatste beklimming van de dag, richting Orchimont. Dit is ook de pittigste en vooral het laatste stukje, pad naar de kerk toe, is 1tje om ‘U’ tegen te zeggen (of eerder… auuwww :-) Hier bereik ik ook mijn minimum snelheid (6,8 km/u) maar het feit dat ik al 65 km achter de kiezen heb zal daar ook wel iets mee te maken hebben…
Vandaar is het nog even bergaf en langzaam bergop om terug aan te komen in Bellefontaine,
70 km en menige zweetdruppels later...

Snel mijn vochtgehalte terug op wat peil gebracht, verse kleren aan, fiets in de auto en terug 2 uurtjes bollen richting ‘hometown’ Mere.

NABESCHOUWING
Als je er de lange autorit voor over hebt, is het zeker een aanrader !
De rust, de pittoreske dorpjes, de beklimmingen met prachtige vergezichten… je waant je echt in het buitenland !
Parcours is 100% verhard en eigenlijk meer geschikt voor een koersfiets.
Het is weliswaar onbegonnen werk om ongetraind de rit aan te vangen tenzij je over een volgwagen beschikt ;-)

Info komende van de fietscomputer:
- Gefietst : 70,8 km
- Gemiddelde : 17,8 km/u (af & toe gestopt voor een foto)
- Minimum snelheid : 6,8 km/u (beklimming naar de kerk van Orchimont)
- Maximum snelheid : 62.8 km/u (afdaling van Cournimont naar de Semois)
- Totaal aantal hoogtemeters : 1149
- Gemiddelde hartslag : 128 (vooral op hartslag gereden om de dag goed door te komen ;-)

Profiel van het traject:

> Opmerking :

/

> Foto's :