laatst gereden ritjes

Bloso mountainbike route Heverlee (gr-bl)
Score 10
 
> Afstand: 33 km
> Situering : Vlaams Brabant / Dijleland
> Startplaats : ik heb de auto geparkeerd a/d kerk van Korbeek-Dijle op 300m van het parcours (Stationstraat)
Maar de eigenlijke vertrekplaats is de sporthal van Heverlee.
> Bron : www.bloso.be (ikzelf heb de gpsroutes groen en blauw aan elkaar gehangen)
> PDF :
> GPS-track : > klik hier <
> Type :

Bepijlde mountainbike route met de gekende blauwe / groene of rode pijltjes

> Parcours : 65 % offroad / 384 hm (dus vrij heuvelachtig)
> Quotatie :

10 = Supermooi, hoofdzakelijk in de bossen met pittige klimmetjes en technische afdalingen

> Omschrijving :

Vaderdag 2013 eens een andere wending gegeven en vroeg opgestaan om nog eens offroad te gaan. Collega Tony had me al eens de tip gegeven dat deze route de verplaatsing meer dan loont.

De dag voordien op de pc de groene en blauwe lus van het internet geplukt en aan elkaar gehangen. Nog overwogen om de rode ook nog toe te voegen maar uiteindelijk voor zeker gespeeld, wat achteraf geen verkeerde beslissing bleek cfr. heuvelachtig parcours.

Auto aan de kerk van Korbeek-Dijle geparkeerd, om 7u21 de fiets bestegen en 1 minuutje later, thv. ‘The Shelter’ ( http://www.theshelter.be/index.php ) zat ik al op het parcours.
Het zonnige weer van de dag voordien heeft me 2 verkeerde keuzes doen maken, nl. zonnebril met donker glazen en korte broek. Een lange broek had beter geweest, niet direct tegen de koude maar vooral tegen de beplanting die op sommige plaatsen aan mijn benen kwam ‘kriebelen’. Vooral de donkere glazen waren niet echt praktisch om in een dichtbeboste omgeving het parcours & GPS te ‘lezen’.

Enfin, na een korte stukje asfalt kwam de eerste klim van de dag en het was direct raak…
Eens boven was mijn lichaamstemperatuur iets boven het gemiddelde van die dag ;-)
De afdaling was al even pittig en zeker met een zonnebril met donkere glazen ;-)
Eens door het bos kom je aan een vijverpartij (even ervoor is de splitsing groen-blauw, ik kies blauw). Achter het restaurant duiken we opnieuw het bos is en zo gaat het nog enkele keren door. Af & toe waan ik me in de ardennen, zowel wegens het heuvelachtige parcours als de ongerepte natuur met naaldbomen.
Aan de rand van het Heverleebos doet mijn GPS me rechtdoor rijden en vind ik geen blauwe pijltjes meer terug. De keuze ligt dus voor de hand, zelfs op een bijna dichtgegroeide single-track volg ik bijna hopeloos de richtlijnen van de satellieten. Even verder kom ik aan het afrittencomplex van Haasrode uit.
Hier twee fietstunnels door en sla direct na de 2de links de naastliggende weg op (let op hier is geen afslag voorzien). Je passeert nadien het militair domein en de kazerne van Heverlee.
Dit is het minst mooie deel van het traject maar het wordt duidelijk waarom als ik even later aan de sporthal van Heverlee aankom, tevens vertrekplaats van de groene lus.

Eens daar voorbij fiets je langs een fietspad die aan de kruising met de Naamsesteenweg onderbroken is door werken. Geen alternatieve route en mijn GPS wijst rechtdoor.
Ik merk op dat de werken maar een 30-tal meters in beslag nemen en beslis via de parking van de naastgelegen taverne mijn weg te vervolgen nadat ik mijn fiets over een afsluiting heb gezet, ikzelf kruip eronder.
Terug offroad, deze keer voor enkele kms vlak naast de E314 maar wel een heel knap stuk, gelukkig dat ik dit niet heb gemist !! Terug op het asfalt links de snelweg onder om dan even verder een spoor weg te kruisen via een brug en uiteindelijk terug de snelweg te dwarsen en opnieuw vlak naast de E314 van een stukje offroad te genieten. Aan het einde een tunnel onder de snelweg en nog enkele autovrije en bosarme kms om terug aan ‘The Shelter’ aan te komen waar ik enkele uren eerder ben vertrokken.

Samengevat : een prachtige rit met een hoog ‘ardennengehalte’, een 10/10 !

> Opmerking :

/

> Foto's :